Terug naar de kern

Wat zijn kernwaarden?

Little girl holding young green plant in sunlight. Ecology concept. Background toning to instagram filter.

In deze blog staat uitgelegd dat kernwaarden een belangrijk onderdeel is van je missie. Kernwaarden zijn ook wel elementen die een bedrijf erg belangrijk vind. Ook deze onderdelen kunnen worden ingewreven in de missie. Het is immers onderdeel van de bedrijfscultuur. Het gaat vooral om de gedragingen en cultuur van de organisatie. Uit deze motieven handelen de medewerkers. Enkele voorbeelden zijn:

 • Innovatie stimuleren
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
 • Respect voor elkaar
 • Vertrouwen en vrijheid
 • Stimuleren van diversiteit

Door de kernwaarden duidelijk te hebben kan ieder personeelslid dit overbrengen naar de buitenwereld (klanten, leveranciers, media etc.). Kernwaarden kunnen ook los beschreven worden. Vaak zie je bij organisatie dat er drie elementen zijn voordat de strategie wordt bepaald:

 • Missie
 • Kernwaarden
 • Visie

Toch hebben vele organisaties deze kernwaarden ingewreven in de missie.

Hoe vind ik mijn kernwaarden?

Via 365 Dagen Succesvol vond ik deze informatie: hoe vind ik mijn kernwaarden?

Kernwaarden helpen je bij het maken van keuzes, het stellen van doelen en bij het inrichten van je leven. Strookt iets niet met je kernwaarden, bijvoorbeeld je baan, dan gaat dat op termijn wringen. Goed dus om je kernwaarden kraakhelder te hebben. Maar hoe doe je dat nou?

Jezelf ontwikkelen vind je belangrijk en onafhankelijk zijn ook. Oh ja, en eerlijkheid en creativiteit natuurlijk! Zijn dat dan je kernwaarden? Of moet je dieper graven? Kernwaarden geven weer wat jij belangrijk vindt in het leven, waar jij voor staat. Iedereen heeft ze, alleen niet iedereen heeft ze helder op een rij. En dat is zonde want als je leven in eenklank is met je kernwaarden, ben je gelukkiger en heb je meer zelfvertrouwen.

Zo vind je je kernwaarden!

Geen paniek, ook jij hebt ze en je gaat ze vinden ook! Het is niet erg als je je kernwaarden niet zo maar uit je mouw schudt. Wees nieuwsgierig en ga op onderzoek uit. Doel is dat je de waarden vindt die echt bij jou horen en waar jij je mee verbonden voelt. Dus daar mag je best de tijd voor nemen. Ook in ons Jaarprogramma krijgt het thema kernwaarden best wat ruimte. Begin met deze simpele oefeningen dan krijg je alvast meer inzicht in je kernwaarden:

 1. I love Beyoncé
  Wie bewonder jij? Dat hoeft natuurlijk geen superster als Beyoncé te zijn. Denk eens na naar wie je opkijkt, wellicht is dat juist je moeder of je leidinggevende. Bedenk wat je aan die persoon bijzonder of inspirerend vindt. Achter bewondering schuilen vaak waarden die jij belangrijk vindt. Ook jaloezie en nijd kunnen een indicatie zijn!
 2. Waar ben je gevoelig voor?
  Bedenk waar je he-le-maal niet tegen kunt. Vaak is het tegenovergestelde juist een belangrijke waarde voor je. Stel je kunt niet verdragen als iemand tegen je liegt. Dan is eerlijkheid dus belangrijk voor je. Verzin vijf dingen waar je gevoelig op reageert en wat de tegenovergestelde positieve waarden zijn.
 1. Succes en mislukking
  In de Ted-talk ‘Why we need core values’ legt James Franklin uit wat je successen en mislukkingen vertellen over je kernwaarden. Hij is psycholoog en de talentscout van het football team van de Penn State University. Bekijk het filmpje en bedenk wat jouw successen en mislukkingen over jou vertellen.
 1. Vraag een vriend
  Vaak benoemen vrienden of familieleden heel makkelijk waar jij voor staat en wat jij belangrijk vindt. Dus vraag aan je partner, je ouders of vrienden welke kernwaarden bij jou horen. Ook leuk, vraag het aan je collega’s! Zij kennen je vanuit een andere rol en hebben wellicht interessante aanvullingen.
 1. Waar stop je tijd in?
  Schrijf de drie dingen op die op dit moment het allerbelangrijkst zijn in je leven en waar je veel tijd aan besteedt. Misschien is dat een leuk project waar je mee bezig bent, zijn het je kinderen of een nieuwe uitdaging op werk. Bedenk wat het voor je betekent.  Waarom is het zo belangrijk? Welk gevoel geeft het je? Waarschijnlijk komen bij verschillende dingen dezelfde waarden terug.
 1. Kies je top vijf
  Tijd om jouw kernwaarden te kiezen! Door de oefeningen heb je inzicht gekregen in wat jij belangrijk vindt. Download onze kernwaardenlijsten kies tien waarden uit. Pak dan steeds twee waarden en kies welke van de twee je belangrijker vindt. Doe dit totdat je maximaal vijf waarden over hebt. Schrijf ze op een papier en draag het lijstje een week bij je. Elke dag kijk je er even naar. Herken jij jezelf in deze waarden? Voelen ze als die van jou?

Bronnen: MarketingScriptie en 365 Dagen Succesvol