Gastblog van Romano Groenewoud. Hij runt locatie onafhankelijk als digitale nomade zijnde zijn eigen zoekmachine optimalisatie bureau onder de alias ‘SEO Geek’.

Google featured snippets

Bedreiging of kans?

Zoekmachine marketing is een vakgebied dat constant in beweging is. Er wordt gezegd dat Google dagelijks wel 2 algoritme wijzigingen doorvoert. Te veel om bij te houden dus. Maar wat zijn nu de belangrijkste, meest in het oog springende ontwikkelingen van dit jaar? Een van de voornaamste thema’s mijns inziens zijn toch wel featured snippets. Toegegeven, helemaal nieuw zijn featured snippets niet. Google introduceerde deze in 2018 voor de Engelse taal en vervolgens is dit tevens uitgerold naar de Nederlandstalige zoekresultaten. Maar de prominentie van featured snippets in zoekresultaten blijft ieder jaar maar toenemen, en alsmede zijn deze van belang voor wat betreft spraak zoekopdrachten die ook groeiende zijn.

Wat zijn featured snippets?

Featured snippets zijn secties boven de reguliere zoekresultaten, waarbij Google een van de websites uitlicht en citeert.

FB

Google.nl 05-05-2020 | Zelfgemaakte Screenshot

Sommige website eigenaren zien deze als een bedreiging. Immers het antwoord op de vraag van de zoeker wordt direct al gegeven. Er hoeft niet meer doorgeklikt te worden naar een website per se.

In veel gevallen zal de zoeker echter meer details willen vernemen en toch doorklikken. In dit geval kunnen ze eigenlijk bijna niet meer om jouw website heen mocht jij de featured snippet behaald hebben. Daarbij, bij spraak zoekopdrachten, is de featured snippet het enige dat de persoonlijke assistent zal voorlezen. Door featured snippets ontstaat een ‘winner takes it all scenario’. Het is dus zaak om bewust te zijn van featured snippets.

Featured snippets mogelijkheden opsporen

Maar hoe vindt je deze als SEO leek zijnde? In betaalde SEO tools zoals Ahrefs en SEMrush zitten speciale functies waarmee je deze gemakkelijk kunt vinden. Kans is echter dat je geen duur abonnement op dergelijke tools wil afsluiten. Je kunt ook handmatig kijken. Negen van de tien keer, beginnen zoekwoorden die featured snippets tonen namelijk met vraag voornaamwoorden. Denk aan wat is, wanneer, wie, hoe maak je, enzovoort.

Featured snippets kansen verzilveren

Het is zaak om sowieso reeds op de eerste pagina van de zoekresultaten vermeld te staan. Google citeert zelden tot nooit websites die in de onderste regionen van de zoekresultaten bivakkeren. Desalniettemin, gaat het voornamelijk om de kwaliteit van het antwoord en ook het format waarin deze gepresenteerd wordt.

Wat betreft format is het handig om de volgende best practices in ogenschouw te nemen:
– Herhaal de vraag van de zoeker bovenaan je pagina. Liefst in een H1 of H2 kopje.
– Geef vervolgens direct het antwoord. Begin het antwoord op een duidelijke wijze, dat wil zeggen voor het gegeven voorbeeld ‘Facebook live is…’
– Het antwoord zou niet te langdradig moeten zijn, streef naar tussen de 40 – 60 woorden.

Er zijn ook andere types featured snippets, bijvoorbeeld stappen/instructies. Hierbij krijgt de zoeker een lijstje gepresenteerd met stappen te volgen bijv. een recept voor een bepaalde taart, of een tutorial omtrent make-up. Voor dit soort featured snippets is het aan te bevelen om gebruik te maken van genummerde instructies. Weer andere featured snippets tonen een tabel, bijv. een vergelijking van kosten van bepaalde producten. Observeer dus eerst wat voor soort antwoord Google nu al toont, en pas je inhoud daar op aan.

Pro tip: indien je in wil zien wat de huidige rangschikking is van featured snippets dan kun je de zoekopdracht uitvoeren in de Google zoekbalk, gevolgd door een minusteken en de naam van de huidige website die de featured snippet levert. Voor het gegeven voorbeeld zou dit zijn ‘Wat is facebook live –mediaweb.nl’. Zo kun je zien de nummer 2. En de nummer 3 kun je zien door de nummer twee tevens toe te voegen aan de zoekopdracht, wederom met een minus teken.

Indien jouw eerste poging Google niet bevalt, geef niet te vroeg op! Je kunt in principe ongelimiteerd pogingen wagen en je antwoord blijven bijschaven tot deze in goede aarde valt bij de zoekmachine gigant.