Gastblog* van Barbara Aalpol.

Waarom chirurgen zonder haast werken

Ik sprak laatst iemand die me vertelde dat haar operatie ruim 3 uur had geduurd. Het was een geplande operatie en gelukkig was alles goed verlopen. Onwillekeurig drong zich de gedacht e bij me op of de operatie ook in 2.50 uur had gekund, …of misschien zelfs in 2.30 uur? Meteen daarna dacht ik: “Nee, chirurgen werken zonder haast”.

Zorgvuldigheid

Werken met haast in je lijf, dat doet iedereen wel eens. Een hijgende manager of opdrachtgever in je nek, of een harde deadline zijn hiervan vaak de oorzaak. Juist bij belangrijke klussen is het lastig om zonder haast moeten werken. Hoe komt het dan dat de chirurg dat wel kan, werken zonder haast? Die beroept zich op zijn of haar vakmanschap, op protocollen, regels ten aanzien van hygiëne en veiligheid en bovenal op zorgvuldigheid. De chirurg weet dat als je deze randvoorwaarden loslaat, er fouten gemaakt kunnen worden.

Levensbelang

Je zou kunnen zeggen: natuurlijk kan de operatie ook in tweeëneenhalf uur! Gewoon een kwestie van scherpe focus en concentratie, geen handelingen checken, niet te veel overleggen met anesthesist en overige artsen, geen arts in opleiding in de operatiekamer toelaten en geen controles na afloop (als je alles in één keer goed doet is dat niet nodig). De chirurg weet wel beter. De focus is er wel, maar de concentratie houd je niet gedurende een aantal uren achter elkaar ononderbroken vast. Zorgvuldigheid kan letterlijk van levensbelang zijn, dus neemt de chirurg z’n tijd.

Fouten herstellen

Kan jij werken als een chirurg? Met focus, goed overzicht en controle? Natuurlijk zijn er (meestal) geen levens in het spel, maar ook in jouw werk is zorgvuldigheid geboden. Niet alleen om een betere kwaliteit te leveren, maar ook om tijd te sparen. In eerste instantie kost het misschien iets meer tijd, maar door beter overleg en checken van je resultaten ontstaan minder fouten. Het herstellen van inhoudelijke fouten kost tijd en bij miscommunicatie kost het ook energie om in de relatie te steken. Een half uur tijdwinst op korte termijn kan zomaar leiden tot een uur extra herstelwerk.

Zonder haast

Naast de tijdwinst en betere kwaliteit van je werk levert werken zonder haast nog iets op. Je werkt namelijk een stuk prettiger als je niet gehaast bent. Hoe heerlijk dat is laat Rowan Atkinson op meesterlijke wijze zien in een fragment van de film “Love Actually”. Atkinson speelt een medewerker van een warenhuis die een man helpt bij de aanschaf van een sieraad voor zijn minnares, terwijl zijn vrouw in het warenhuis rondloopt. Haast is geboden, zo niet voor Atkinson …

Barbara Aalpol – Balance Your Work – www.balanceyourwork.nl

*Dit blog is op 22 oktober 2012 geplaatst in het kader van het idee “Deel je Blog Dag”.