Gastblog* van Ingeborg Dijkstra.

Social Media en Kinderen

Kinderen gebruiken steeds vaker sociale media, zoals Hyves, Facebook en Twitter. Als je een recent overzicht van cijfers hiervan wilt zien, klik dan hier.

Twitter en Hyves hanteren geen leeftijdsgrens, terwijl je voor Facebook officieel 13 jaar moet zijn om een profiel aan te maken. Veel jongere kinderen zitten echter ook op Facebook, omdat je bij het aanmaken van je profiel een andere leeftijd in kunt vullen en alsnog kunt ‘facebooken’. Onze kinderen (die nu 13, 13 en 14 jaar zijn) zitten al een paar jaar op Facebook. Wij hebben als ouders onze kinderen toegestaan op jongere leeftijd op Facebook te gaan en een profiel aangemaakt met een verzonnen geboortedatum. Waarom?

Wij woonden als gezin van 2002 tot 2009 in Australië. Onze verhuizing was voor zowel de kinderen als voor onszelf heel spannend. We wilden voor de kinderen een mogelijkheid creëren om relatief eenvoudig met Australische vrienden, klasgenootjes, leraren en kennisen in contact te blijven. Facebook leek daarvoor zeer geschikt. Als moeder en als pedagoog ben ik in het algemeen natuurlijk geen voorstander van ‘oneerlijkeid’. Echter, we hebben gemerkt dat door de sociale contacten de spanning rondom de verhuizing bij onze kinderen minder werd en daar was het ons uiteindelijk om begonnen.

In een radioprogramma Dichtbij Nederland ben ik laatst gevraagd om mee te praten over dit onderwerp. Het programma werd gepresenteerd door Anousha Nzume. Tijdens de uitzending staat de stelling ‘Ouders moeten kinderen onder 13 jaar verbieden op Facebook te gaan’ centraal. Er wordt aan drie verschillende mensen gevraagd hun mening hierover te geven. Eén van die drie is Edward van der Zwaag, een man wiens naam ik niet duidelijk heb gehoord en de derde ben ik. Het radiofragment duurt ongeveer 10 minuten en we praten o.a. over Facebook, veiligheid, rol van de ouders, mediawijsheid e.d. Klik hier als je het radiofragment wilt beluisteren.

Ingeborg Dijkstra Stepping Stones Coaching 

*Dit blog is op 22 oktober 2012 geplaatst in het kader van het idee “Deel je Blog Dag”.