Van A naar B, van Abdicatie naar Beatrix

Vanmiddag rond een uur of 17:00 hoorde ik het eerste bericht. Via de radio en websites werd het nieuws al snel bekend! Maar ook de berichtenstroom via Twitter en Facebook was niet te stuiten… Trending topic uiteraard. Om 19:00 zou er op alle radio- en televisiezenders een toespraak van Koningin Beatrix zijn. Ik las en hoorde over abdicatie en over een historische gebeurtenis. Maar wat is abdicatie eigenlijk? Dat werd me snel duidelijk: ‘Abdicatie of troonsafstand is het neerleggen van een meestal vorstelijke functie (bijvoorbeeld koningschap of keizerschap) bij het leven, in tegenstelling tot beëindiging door overlijden.’

Historisch moment

En toen was het 19:00 uur; onze Koningin was aan het woord. Beatrix wees erop dat ze over enkele dagen 75 wordt en dat het koninkrijk dit jaar tweehonderd jaar bestaat. “Het samenvallen van deze twee bijzondere gebeurtenissen vormen de aanleiding uit mijn ambt terug te treden.” En later; “Dit lijkt mij een goed moment om deze stap, die ik al enkele jaren overweeg, te nemen’’,  zei zij. Ze draagt haar ambt niet over omdat het haar zo zwaar valt, zo zei zij. “Verantwoordelijkheid voor ons land moet in handen van nieuwe generatie liggen.” Beatrix zei dat ze plaats maakt, maar geen afscheid neemt van het Nederlandse volk dat ze ”nog dikwijls hoopt te kunnen ontmoeten”. ”Dank voor de vele jaren dat ik uw koningin mocht zijn”, besloot zij haar toespraak. Kortom: vandaag gaat inderdaad de boeken in als historisch moment. Met trending topic op Twitter. En dat blijft het nog wel even.

De geschiedenis

Beatrix Wilhelmina Armgard (Baarn, 31 januari 1938), prinses van Oranje-Nassau, prinses van Lippe-Biesterfeld,[1] is sinds 30 april 1980 regerend Koningin der Nederlanden. Op 31 januari 1980 maakte koningin Juliana, tijdens een televisietoespraak, bekend dat zij op 30 april afstand van de troon wilde doen ten gunste van haar dochter Beatrix. In de ochtend van 30 april 1980, ondertekende koningin Juliana in het Paleis op de Dam te Amsterdam, de akte van abdicatie en was Beatrix formeel koningin. ’s Middags werd zij in de Nieuwe Kerk, tijdens een plechtige zitting van de Staten-Generaal en in het bijzijn van vertegenwoordigers van Europese vorstenhuizen, ingehuldigd als Koningin der Nederlanden.

Een ‘Koning-moeder’ in de regio?

We krijgen nu ook een ‘Koning-moeder’ in de regio! Het is niet daadwerkelijk in de gemeente De Bilt, maar de bewoners van gemeente Baarn zijn toch onze buren! Al in 2006 werd bekend dat kasteel Drakensteyn verbouwd zou gaan worden en dat er veiligheidsvoorzieningen worden aangebracht, zoals het plaatsen van een veiligheidshek en de bouw van een kleine kazerne voor de Marechaussee. Onze nieuwe koning-moeder is zeer welkom  in Lage Vuursche. Dat geldt natuurlijk ook voor Koning Willem Alexander IV!

[ bronnen: Wikipedia en Nu.nl ]