Hoe ontstaan de beste ideeën?

Tja, ideeontwikkeling als onderwerp. Daar kunnen we wel een boek over schrijven. Voor mensen in het communicatievak is het een onderdeel van ons dagelijks werk. Als het goed is… Maar dat hoef ik de bezoekers van dit Marketing Blog natuurlijk niet te vertellen! Het begint vaak met een frisse blik en een gezonde hoeveelheid creativiteit. Voor het opdoen van inspiratie zijn er brainstormsessies, trainingen voor
conceptontwikkeling en andere bijeenkomsten voor het creëren van antwoorden en oplossingen. Maar de ervaring leert dat ideeën en concepten meestal niet ‘op bestelling’ worden ontwikkeld, maar juist op momenten en/of op plaatsen waar je het misschien helemaal niet verwacht. Of toch wel? Dus daarom stelde ik online de vraag: “Waar of wanneer bedenk je nu eigenlijk een goed idee?”.

Social media en nieuwe ontmoetingen

Via een poll http://twtpoll.com/rdg76j op Twitter, LinkedIn en Facebook kreeg ik bijna 200 reacties. De antwoorden waren (uiteraard) heel gevarieerd. Het is duidelijk dat via social media en op vakantie de meeste ideeën worden ontwikkeld. Daarna volgden ‘sporten’ en ‘het ontmoeten van nieuwe mensen’. Deze antwoorden zijn goed te verklaren. Vakantie geeft – als het goed is – alle ruimte en rust voor nieuwe ideeën. Datzelfde geldt voor sporten. Ontspannen en je hoofd legen maken! Via contacten met nieuwe mensen krijgen we inspiratie en inzicht in nieuwe visies en concepten. Er is ruimte voor iets nieuws, iets creatiefs, en uiteindelijk een nieuw idee!

Dat veel mensen ideeën generen via social media verbaast me natuurlijk niet. Hoeveel inspiratie wil je hebben? Via blogs, collega’s, Twitter, Facebook, YouTube, Google+, LinkedIn, Pinterest en allerlei andere websites en netwerken, worden we elke dag op onze wenken
bediend. En als we via Google gaan zoeken is alles, maar dan ook echt alles, te vinden. Daar vind je misschien ook een goed idee!

Op vakantie of onderweg

Behalve de enorme hoeveelheid ‘online’ mogelijkheden zijn er zijn ‘offline’ minimaal net zoveel mogelijkheden om een idee te ontwikkelen! Als je bijvoorbeeld op vakantie gaat kan je alvast aan de slag met wat ‘creatieve vragen’. Op die manier start je direct  met de ontwikkeling van ideeën. Je kan bijvoorbeeld besluiten om, een paar dagen lang, elke dag op te schijven wat jou die dag opgevallen is. Wat was bijzonder? Mooi of apart? Vat dit samen in één zin of beeld. Dit kan je ook doen met woorden, smaken, foto’s, geuren, gevoelens en emoties. Als je dan na twee of drie weken terugleest heb je een mooie inspiratiebron!

Ga eens op weg en beslis dat je loopt/fietst/rijdt volgens een patroon. Kijk waar je uitkomt! Twee keer rechts, dan links en dan weer rechts? Waar ben je? Wat zie je? Wat maak je mee? Wat ervaar je? Of bezoek een restaurant en kies van de kaart wat je niet kent of wat je niet snel zou kiezen. Je kan ook een kerk of museum bezoeken waarvan je eigenlijk dacht om dat nooit te bezoeken. Doe vooral ook een dag helemaal niets! En…werkt het? Waarschijnlijk wel. Ideeën kan je altijd en overal ontwikkelen!