Uitdagingen voor bloggers

Het starten van een eigen blog is vaak een lastige keuze. Vele vragen gaan door je hoofd. Ik vond het zelf ook moeilijk en heb lang getwijfeld. Waar ga ik over schrijven? Op wie ga ik me richten? Kan ik iets zeggen wat nog niet eerder gezegd is? Waarom gaat überhaupt iemand mijn blogs lezen? Twijfel alom. Wel of niet bloggen? Pfff… Toch maar begonnen. En ruim twee jaar later ben ik erg blij dat ik gestart ben. Ik heb er veel van geleerd en leuke reacties gekregen.

Uitstellen of aan de slag?

Er zijn natuurlijk altijd genoeg redenen om het schrijven van een blog uit te stellen. Het is mij ook gelukt om meer dan een jaar niets te schrijven… Maar een blog schrijven is geen scriptie, wetenschappelijk onderzoek of persbericht. Het is een manier om je eigen mening weer te geven, jouw visie op het vak te delen of van iets wat je bezig houdt. Niets meer en niets minder. Het is – wat mij betreft – ook een actieve manier om na te denken over ontwikkelingen en trends. En wat vind ik daar eigenlijk van? Zo wordt het starten (en onderhouden!) van een blog ineens een leuke uitdaging!

Voordelen bloggen

 • Als je blogt word je gezien als deskundige. Een professional die weet wat er speelt.
 • Je krijgt meer (nieuwe) bezoekers op je website. Houd Google Analytics in de gaten!
 • Een blog is een prima plek om originele content te plaatsen. Je wordt steeds uitgedaagd om creatief te zijn.
 • Je vergroot de online zichtbaarheid van jezelf en jouw bedrijf. Personal Branding en Corporate Branding in één.
 • Blogs delen via social media en andere blogs, zorgt voor linkbuilding. Dat gaat vanzelf. Heel prettig!
 • Via blogs is veel interactie mogelijk. Vragen stellen, discussies starten en reageren.
 • Behalve tijd en inspiratie kost het niets. Bloggen is gratis…

Klaar voor de start

Een paar tips voor het starten met bloggen:

 • Kijk naar goede voorbeelden;
 • Bepaal je doelgroep(en);
 • Denk na over wat je wilt bereiken;
 • Welke onderwerpen wil je bespreken?;
 • Zoek inspiratie en begin met schrijven;
 • Maak een planning voor het vervolg, en…

Aan de slag!