Geen woorden maar beelden

Via een blog van Anja van Ginneken werd ik uitgedaagd om ook eens na te denken over vijf inspirerende plaatsen. Daarom dit blog: geen woorden maar beelden!

Deze vijf plaatsen staan in willekeurige volgorde maar zijn wat mij betreft allemaal zeer de moeite waard! Heb jij suggesties of aanvullingen? Ik ben benieuwd…

Langkawi

[ Wikipedia ] Langkawi is een archipel in de Andamanse Zee, bestaande uit 99 eilanden (exclusief 5 eilanden die pas zichtbaar worden wanneer het eb is). Langkawi ligt ongeveer 30 kilometer verwijderd van het vasteland van Maleisië en maakt deel uit van de Maleisische staatKedah. Het grootste eiland van de archipel is met afstand Pulau Langkawi, dat rond de 45.000 inwoners heeft. Het enige andere bewoonde eiland is Pulau Tuba.

Maastricht

[ Wikipedia ] Maastricht  is de hoofdstad van de provincie Limburg en is gelegen aan de Maas. De herkomst van de naam Maastricht is waarschijnlijk terug te leiden tot de Latijnse naam Mosae Trajectum, “doorwaadbare plaats in de Maas”, die echter pas vanuit de middeleeuwen bekend is. De aanduiding Traiectum ofTriecht werd ook voor Utrecht gebruikt; vandaar de toevoeging van de naam van de rivier. In 1051 werd voor het eerst de naam Masetrieth genoteerd, wat uiteindelijk Maastricht werd.

San Gimignano

[Wikipedia ] San Gimignano is een middeleeuws, ommuurd, stadje in de provincie Siena van de Italiaanse regio Toscane. De plaats trekt veel toeristen, vooral vanwege de bijzondere middeleeuwse architectuur. San Gimignano is bekend om zijn veertien torens die het silhouet van de stad domineren. Deze zijn tussen de 12e en 14e eeuw door rijke families opgetrokken. De torens deden dienst als woning en versterking, maar vooral als prestigeobject.

Adelaide

[ Wikipedia ] Adelaide is de hoofdstad van de Australische deelstaat Zuid-Australië. De stad ligt aan de Golf St. Vincent, aan de zuidkust van Australië. Ze telt 1.291.666 inwoners (2013) en is daarmee de vijfde stad in Australië. Adelaide werd in 1836 gesticht en is genoemd naar Adelheid van Saksen-Meiningen (Queen Adelaide), de echtgenote van de toen regerende Engelse koning Willem IV. Rondom Adelaide liggen belangrijke wijngebieden, waaronder Barossa Valley op zo’n 50 kilometer ten noordoosten van de stad.

Kopenhagen

[ Wikipedia ] Kopenhagen  is de hoofdstad van Denemarken. In 2011 telde de gemeente Kopenhagen 548.443 inwoners, waarmee het de grootste gemeente van Denemarken is. Kopenhagen ligt aan de oostkust van het eiland Seeland (Sjælland) en op het eiland Amager. De stad ligt aan de Sont (Øresund). Aan de overzijde van deze zeestraat ligt de Zweedse stad Malmö, die sinds 2000 met Kopenhagen is verbonden door de Sontbrug. Naast parlementszetel en residentie is Kopenhagen ook het culturele en economische centrum van Denemarken.