Back to the eighties!

Als tiener (en puber!) groeide ik op in de jaren tachtig. Soms zie je verschillende kledingstijlen, muziek of films van die tijd ineens weer terugkomen. Leuk! Deel 1 van het blog lees je hier.

Films

Weet jij het ook nog? Wegdromen bij Top Gun of Dirty Dancing? Heerlijk zwijmelen bij de muziek en de romantische beelden. Of zat je op het puntje van de stoel bij films zoals de Shining? Films zoals Back to the Future, ET en de Terminator waren erg populair. In Nederland keken we naar Schatjes, De Lift en Ciske de Rat. Naar welke films keek jij? En naar welke films uit deze tijd kijk je misschien nog steeds?

Sport

Het waren top jaren voor de sport in de jaren 80! Joop Zoetemelk wint de Tour de France en tennissterren zoals Bjorn Borg, Ivan Lendl en John McEnroe domineren de tennisvelden. Ook ‘rising star’ Boris Becker start in de jaren 80. In de winters schaatsen Hilbert van der Duim en Hein van Geer topsnelheden. Evert van Benthem schaats de benen uit zijn lijf en wint 2 keer de Elfstedentocht (in 1985 en 1986).  Mijn allermooiste sportherinnering vind ik de winst van Oranje tijdens het EK Voetbal in 1988. Geweldig!

Auto’s

In de jaren ’80 had ik nog geen rijbewijs. Maar ik zag op straat allerlei ‘hippe auto’s’ zoals de Volkswagen Golf, Ford Escort en Honda Civic. In een tv show kon je zelfs een Volvo 340 winnen! En wie zelf wat geld te besteden had, kocht een Mercedes Benz 190 E. Aan het eind van de jaren 80 kwam een mooie cabrio op de markt; de Mazda MX5. Gaaf! ‘Klassiekers’ uit de jaren ervoor – zoals de Kever, Fiat 500 of Renault 4 – bleven ook in deze tijd populair.

Interieur

De jaren ’80 werden gekenmerkt door strak design, zwart leer en wit hoogglans lak en glas. Woonaccessoires, meubelen en keukenapparatuur werden steeds belangrijker. Eenvoudige  vormen en strakke lijnen waren nieuw. Naast zwart en wit werden ook gele, zalmroze en andere pastelkleuren steeds vaker gekozen. Vooral voor muren en houten delen van een huis. Hip en trendy waren ook de roestvrij stalen accessoires en moderne kunst hing steeds vaker aan de muur.

Tijdschriften

Als meisje was ik ‘lid’ van de Hitkrant. Alle laatste nieuwtjes over artiesten en acteurs waren hierin te lezen. Zo was ik altijd op de hoogte. RTL Boulevard en SBS Shownieuws bestond natuurlijk nog niet.. De Yes was een leuk blad voor tieners, voor jongere meiden was (en is) de Tina elke week je beste vriendin op papier. En als je van paarden hield las je de Penny. Jonge kinderen lazen de Bobo, Okki of Taptoe.